December 2019

Het nieuwe speelgoedje, een hakselaar Stihl GHE355 komt goed van pas om het snoeisel fijn te hakselen. Begin december zijn de Suzannes met de mooie ogen gesneuveld door de nachtvorst, jammer want ze stonden nog zo mooi in bloei. Ook de meesjes deden zich te goed aan de zaden van de Suzannes.

In de voortuin rooi ik de 16 jaar oude rozestruik ‘poustinia’ en 17 jaar oude rozestruik ‘double delight’. We zijn er nog niet aan uit wat er in de plaats zal komen. De siergrassen worden met de haagschaar gesnoeid. De hydrangea arborescens ‘Annabelle’ zijn gesnoeid om te voorkomen dat de uitgebloeide bloemen gans de winter overal rondvliegen.

De ‘Hydrangea macrophylia’ achteraan de tuin moet er aan geloven. Deze struik is 30 jaar oud (een plechtige communiegeschenk) en is te vorstgevoelig. Voorlopig komen hier de hoge siergrassen. De agapanthus van Omer Matthys overwinteren nu in de bijna lege serre.

Video afspelen
Video afspelen

November 2019

Het weer in november is iets beter dan in oktober maar toch is er weinig zon. Vanaf 17 november krijgen we nachtvorst, overdag is het zonnig. Het vriest lichtjes in de serre maar de tomaten overleven de koude. In de nacht van 20/21 november vriest het tot – 4,7°C in de serre. De tomaten zijn vervroren. Einde van een mooi seizoen.

De Suzannes met de mooie ogen doen het nog steeds zeer goed. Zij groeien steeds verder boven het schuifraam, onder de ramen kant Saelens en onder het raam van kamer 1. Er zitten heel wat (pimpel)meesjes en roodborstjes in onze tuin. De meesjes maken dankbaar gebruik van de vetbollen die ik opgehangen heb.

Het is opvallend dat in de tweede helft van november de herfstkleuren nog zo fel aanwezig zijn. Mooi!

Regelmatig kunnen we nog een tomaat eten bij de boterham of bij de warme maaltijd. De trostomaten zijn taai, volgend jaar geen trostomaten meer. Op 27 november eten we de laatste tomaat.

Oktober 2019

Het weer in oktober is slecht, zeer weinig zon en veel regen.

De Heuchera doet het zeer goed, er staan nog heel wat bloemen op. De lavendel is ondertussen al mooi uitgelopen, de Hypericum ‘Miracle Grandeur’ en de Hydrangea paniculata ‘Fraise-Melba’ zijn een zeer goede plantenkeuze.

De moestuin is opgekuist. Waar courgettes en aubergines stonden is nu ook ingezaaid met phacelia. De aardbeiplanten doen het nu goed, vorige maand heb ik ze gesproeid tegen beestjes en schimmelziektes. De sneeuwbalstruik in de moestuin geeft teveel schaduw op de aardbeien en moet er aan geloven.

De Suzannes met de mooie ogen doen het nog steeds zeer goed. Zij groeien ook horizontaal verder boven het schuifraam en het raam van kamer 1.

18 oktober: de saladbar – 2 kuipen met krulandijvie in de serre geplaatst, alle andere kuipen leeggemaakt en opgeborgen.

De zijscheuten van de tomaten die ik liet doorgroeien hebben frisgroen bladeren en er hangen al heel wat tomaten aan, afwachten of ze nog afrijpen. ’s Avonds doe ik de schuifdeur van de serre dicht, ’s morgens staan de nieuwe zijscheuten soms nat, ook zie ik een paar bladeren met valse meeldauw. Regelmatig doe is bladsnoei van de tomaten, de planten die weinig of geen vruchten dragen verwijder ik. De kerstomaten rijpen nog vrij goed, volgend jaar moet ik er meer zetten. Zij blijven ook lekker

September 2019

De eerste dagen van september was het weer maar zus en zo, de tuin krijgt stilaan zijn herfstkleuren. De phlox is bijna uitgebloeid en krijgt last van de witziekte. Naast de phlox is er spontaan scharnierplant (Physostegia virginiana) uitgekomen, een plant die mooie paars bloeiende aren heeft.

De moestuin is nagenoeg opgekuist, enkel nog één aubergineplant en twee gele courgettes resten er nog. De rest is ingezaaid met phacelia en uiteraard een zeventigtal aardbeiplanten.

De Suzannes met de mooie ogen bloeien nog steeds fel, zij beslaan een groot deel van de achtergevel en de zijgevel kant Saelens.

6 september: Het afrijpen van de tomaten is precies stilgevallen, de kerstomaatjes smaken minder goed. De trostomaten hebben een dof uitzicht. Volgend jaar best niet meer planten.

12 september: een bijna ‘afgedragen’ Cœur de Bœuf gerooid. De aarde in de emmer is doornat, de tomatenplanten hebben teveel water gekregen. Volgend jaar de tomaten planten in de volle grond. Er hangen nog heel wat groene tomaten die zeer langzaam rijpen.

Augustus 2019

Het kleine lampepoetsersgras (afboording langs groot terras achteraan) vertoont begin augustus zijn eerste pluimpjes met een mauve schijn. Het grote lampepoetsersgras achteraan is veel te hoog gegroeid en is niet mooi, ook hier de eerste pluimpjes. Misschien volgende winter vervangen door bv zonnehoed

De phlox aan de zijkant staan andermaal zeer mooi in bloei, tegen de avond ruiken ze heerlijk. De ‘Annabelle’ houden zich, ondanks de felle regenbuien, vrij mooi recht. Een kastanjehouten afsluiting kan mogelijks de bloemstengels beter ondersteunen. Dit wordt een project voor volgende winter.

De agapanthus van Omer Matthys bloeien voor het eerst sinds jaren. Deze winter verplaatsen naar de serre. De clematis Pamela en de twee rozelaars (Roos ‘Double Delight’ en Roos ‘Poustinia’) nabij de voordeur volgend jaar rooien?

Trostomaat: goede opbrengst, linkse plant (aan de deur) is al een tijdje getopt. Rechtse plant groeit horizontaal verder en heeft reeds 9 trossen.

Cœur de Bœuf: reuzegrote vruchten maar ook een aantal kleinere. Vier planten is teveel want eens rijp worden deze tomaten snel papperig. Wel goed om in te vriezen. Volgend jaar beperken tot één of twee planten. Eerste oogst is bijna gedaan, de onderste trossen zijn kaal, op de bovenste staan heel wat tomaten die nog moeten rijpen. Op de onderste trossen verschijnen nieuwe tomaten.

Trostomaat Aveve: doet het niet zo goed, kleine tomaatjes en slechts drie à vier tomaten per tros.

Italiaanse tomaten Aveve: veruit de beste opbrengst. Helaas een beetje last van een soort wantzen. Eens rijp kan deze tomaat nog een tijdje blijven liggen. Ideaal.

Vleestomaat Schelstraete Hansbeke: groeit duidelijk trager dan de andere tomatenplanten. De onderste trossen geven reuze tomaten, vanaf de vierde tros zijn de tomaten kleiner en zijn er ook minder tomaten per tros.

Stilaan kom ik tot de conclusie dat het planten in potten/emmers van 20 liter niet zo ideaal is. Mogelijks krijgen de onderste wortels te weinig water waardoor er neusrot ontstaat. Vanaf nu geef ik 1.5 à 2 liter water per dag met een maatbeker. Ik laat nu ook één dief van onderaan doorgroeien. De afgebroken plant (achteraan bij de deur) heeft vanuit de top een dief die al ongeveer 30cm hoog is en al een eerste tros heeft.

30 augustus: de buxus in de oude kippenren is helaas aangetast door de buxusmot, ze zijn op weg naar het containerpark. De buxusmot vind ik ook terug op de vlinderstruik.

23 augustus: Handvol DCM biotomatenmeststof gegeven. Aan verschillende planten een ‘dief’ vertrekkend van de onderste oksel laten doorgroeien langs een touw.

21 augustus: de meekrapvlinder ook kolibrievlinder genoemd is, net zoals vorig jaar, op zoek naar honing in de phloxen.

14 augustus: extra draad op de muur boven het raam van kamer 1 aangebracht om de Suzanne met de mooie ogen te ondersteunen. Op 28 augustus nog een draad aangebracht tussen het schuifraam en het raam van kamer 1.

7 augustus: DCM biotomatenmeststof (doos van 3 kg met handige strooiopening) gekocht. Meteen een handvol biotomatenmeststof aan elke plant gegeven.

Juli 2019

29/7/2019: eerste bonen geplukt.

8/7/2019: alle tomaten reiken aan het dak van de serre, allemaal getopt.

4/7/2019: eerste Cœur de Bœuf en ook enkele snoeptomaten geoogst, vanaf de tweede helft van juli zijn er volop rijpe tomaten aan elke plant. Twee à drie maal per week de tomaten opbinden. Wanneer het te warm is zet ik een ventilator aan om meer tocht en afkoeling te verkrijgen. Eind juli 2019 zijn het de warmste dagen sedert het begin van de waarnemingen. Buxus scheren.

2/7/2019: trostomaten beginnen te rijpen, stro uit aardbeien

Juni 2019

De tomatenplanten verbranden door de felle zon. Op 7/6 de serre aan de achterkant ‘gewit’ en een open deur met schermdoek gemaakt. Wanneer het te warm is zet ik een ventilator aan.

26 juni: Aveve tomatenmeststof gekocht: lost niet zo goed op in het gietwater, DCM biomeststof is beter.

11 juni 2019: eerste aardbeien geplukt.

Begin juni 2019: de tomatenplanten staan er triestig bij, ik heb te weinig water gegeven. Regelmatig salade zaaien in de galvanisé kuipen.

Mei 2019

24 mei 2019: netten over de aardbeien, 5 rijen struikbonen planten en groenbemester phacelia zaaien in moestuin. Gazon verticuteren.

17 mei 2019: de tomatenplanten sproeien tegen de plaag met ‘Bordeauxse pap’. Met dank aan de terugdraaiende teller wordt de serre ’s nachts elektrisch verwarmd. Stro in de aardbeien.

10 mei 2019: 3 Suzannes, komkommer en courgettes gekocht bij Schelstraete in Nevele.

7 mei 2019: 2 vleestomaten geënt gekocht bij Bernard Schelstraete in Nevele. Het zijn zeer stevige planten.

6 mei 2019: de tomatenplanten uitgeplant in emmers van 20 liter gevuld met een mengsel van 1/3 tuinaarde, 1/3 koemest en 1/3 potgrond. Eerst geprobeerd om de tomatenplanten aan touwen op te leiden maar uiteindelijk gekozen voor bamboestokken. De tomatenplanten opgebonden aan de bamboestokken met montagedraad maar later met vervangen door pvc binddraad. Volgend jaar beter de tomatenplanten leiden langs touwen. Twee tomatenplanten breken helaas af.

5 mei 2019: 15 geënte tomatenplanten gekocht bij Aveve Drongen. De planten zijn al zeer groot en staan er uitgedroogd bij, ik krijg gelukkig drie planten gratis.

  • 3 x Italiaanse
  • 4 x Cœur de Bœuf
  • 2 x Cherry
  • 6 x Trostomaat

April 2019

15/4/2019: nog extra draad aan de gevel achteraan vastmaken om Suzannes te leiden. Zowat alle buxus rooien, enkel de haag aan de straatkant, een plant aan de garagepoort en 6 kegeltjes aan de voordeur blijven over.

5/4/2019: buxus en stamrozelaar aan schuifraam rooien

1/4/2019: grote emmers vullen met een mengsel van 2 delen aarde, 1 deel potgrond en 1 deel rundermest (van Ter Leenen in Eeklo)

Voorjaar 2019 – opbouw van de serre en heraanleg van de tuin

19/3/2019: 14 Spiraea japonica ‘Goldflame’ planten aan terras kant Saelens, ook 16 Hydrangea paniculata ‘Fraise-Melba’ ® uitplanten voorkant kant Saelens. Sparren scheren

16/3/2019: Perovskia en Poustinia uitplanten in de voortuin, ’s anderendaags 20 Nandina uitplanten voor de serre. Ook nog Hypericum ‘Miracle Grandeur’ uitplanten voor kamer 2

13/3/2019: waterleiding en electriciteit installeren in de serre, braambessen in de moestuin snoeien en laatste Annabel snoeien.

11/3/2019: daglelies scheuren en uitplanten kant Saelens, alle vrouwenmantel er eerst weghalen.

8/3/2019: rozen snoeien en 2 klimrozelaars aan het klimrek kant Saelens rooien en later vervangen door klimhortensia.

1/3/2019: einde opbouw serre, later moet ik nog schaduwdoek aanbrengen. 3 bakken salade planten en 2 bakken salade zaaien.

februari 2019: serre opbouwen, grond nivelleren. Slechte grond wegvoeren naar de moestuin en vervangen door zeer goede grond.