De schilderwerken

5/12/2020:

  • Beide deuren hangen er opnieuw aan, ook de onderste planchetten zijn opnieuw bevestigd.
  • Het onderste deel van de aluminium hoeklatten kregen ook vier lagen Satineau dennengroen RAL 6009 en zijn nu definitief opgehangen.
  • Het schilderwerk zit erop, volgend jaar nog een extra laag Satineau!

5/11/2020:

  • Deur 2 wordt opnieuw opgehangen, de scharnieren en de slotplaat worden mooi opgeblonken. De klink en het sleutelgat krijgen het definitieve roset.
  • Deur 1 verhuist samen met de resterende onderste planchetten naar de garage en de zolder. Enkele slechte planchetten worden vervangen door nieuwe.

eind oktober 2020:

  • Door het sombere weer vorderen de schilderwerken nauwelijks.
  • De vier nieuwe aluminium hoekprofielen kregen 2 lagen grondverf en 2 eindlagen Satineau van Colora RAL 9010. Ook de bovenste aluminium rand is afgewerkt met 2 lagen grondverf en 2 eindlagen.
  • Op de onderste vier rijen na kregen alle planchetten een eerste eindlaag Satineau van Colora RAL 1018.
  • Uiteindelijk koos ik er voor om deur 2 op schragen in de garage te leggen om ze in met Satineau dennengroen RAL 6009 te schilderen. De zinkgele grondverf laat zich moeilijk overschilderen door het groen, na 4 lagen is er een mooi resultaat bereikt. Het zinkgeel komt nog lichtjes tevoorschijn. Het plan is om volgende lente nog een laatste laag te verven.
  • Ook de vijf onderste planchetten links en rechts van deze deur krijgen zinkgele grondverf en daarna 4 lagen Satineau dennengroen.

22/09/2020:

  • Alle planchetten zijn nu geverfd met grondverf Elasto Hydroprim van Colora RAL 1018 (zinkgeel)
  • Na het schuren met korrel 220 wordt er hier en daar nog extra grondverf aangebracht.
  • Ook het onderste deel van de panlatten waarop de planchetten gevezen zijn krijgt 2 lagen van deze grondverf.

13/09/2020

  • de gevelschroeven en de kopse verbindingen van de planchetten zijn behandeld met grondverf voor non-ferrometalen Omniprim Extreme van Colora RAL 9010 (zuiver wit). Ook de aluminium kroonlijst is hiermee geverfd.
  • de ‘kopse kieren’ tussen de aanliggende planchetten zijn opgevuld met Soudal fix all crys transparent.
  • alles wordt opgeschuurd met korrel 150, deels met een vlakschuurmachine, deels met de hand.
Opbouw van het tuinhuis

augustus 2020 de bevestiging van de planchetten door de aannemer is slecht uitgevoerd:

  • de planchetten zijn genageld met rechte nagels van 30mm waardoor ze slechts 10mm in de panlatten vastzitten. Op verschillende plaatsen is er zelfs niet genageld. Ik vijs alle planchetten vast met SPAX gevelschroeven 4,5x50mm inox A2. Dit betekent een extra kost van ongeveer 150€.
  • de kopse verbinding tussen 2 planchetten is zeer slecht uitgevoerd. Om dit te verbeteren verwijder ik verschillende planchetten en plaats een nieuwe degelijke verbinding.
  • de onderste planchet is amper vastgenageld omdat de panlatten tekort zijn. Ik vijs extra stukjes panlat vast zodat de verbinding degelijk uitgevoerd is.
  • alle ‘nagelgaten’ worden met een drevel iets vergroot en opgevuld met red devil one time renovatiepasta.

07/07/2020: vandaag hang ik de goten op. Ik kies halfronde goten van 140mm, de afvoer is in het midden.

06/07/2020: ik bekleed nu ook de rechterdeur, alle planchetten zijn nu aangebracht. De werf is opgeruimd.

04/07/2020: ik maak het frame voor de rechterdeur, met afstandsvijzen lukt dit prima. De aannemer werkt het dak af, rondom rond komt een aluminium afwerkingsprofiel. Einde werk voor de aannemer. Ik ben tevreden over de opbouw van het frame maar daarna heeft de aannemer er met zijn petje naar gegooid.

03/07/2020: de aannemer is er niet, ik bekleed de linker deur uit met planchetten, ook de sloten frees ik in.

02/07/2020: problemen vandaag, het is niet simpel om een oplossing te vinden voor de deuren.

01/07/2020: het geraamte is nu volledig bekleed met planchetten.

30/06/2020: het geraamte is klaar, de eerste halfronde tuinhuisplanchetten worden genageld. De achterkant wordt bekleed met betonplex 15mm van Russische berk. Op het dak komen metalen niet-geïsoleerde platen.

29/06/2020: samen met de aannemer en zijn zoon maken we de verschillende panelen en daarna worden deze panelen met elkaar verbonden. De panelen zijn opgebouwd met gedrenkte CLS van 9 cm. Daarop komt een vochtwerende doek en bovenop deze doek komen panlatten waarop later de planchetten komen.

 

Juni 2020

26/06/2020: de eerste lading constructiehout is geleverd, in de betonvloer heb ik diagonale breuklijnen geslepen.

17/06/2020: groot geschut vandaag, met een betonpomp die 35m reikwijdte heeft wordt de betonvloer gegoten. Helaas is er juist een ferme regenvlaag!

06/06/2020: de aannemer komt de bekisting, een pvc folie en betonnetten plaatsen.

05/06/2020: aanbrengen buizen voor nutsvoorzieningen. Ik voorzie ook een buis voor een nieuwe boorput.

02/06/2020: nog een laatste stuk vloer opbreken en het terrein effenen.

Mei 2020

Afgraven van het terrein waar de opslagkist stond. Ik mag de aarde tussen de betonplaten en de garage van de achterburen dumpen. Bedankt lieve buren, dit is een prima oplossing!

Het oude tuinhuis zelf laat zich vlot slopen maar wat een vuiligheid. Emmers muizenstronten zitten er tussen de isolatiewol. Ook de vloer laat zich met de breekhamer vlot opbreken. Ik word stilaan een vaste klant bij containerdienst Thienpont, vriendelijke mensen en correcte prijs.

April 2020

Opbraak van een deel van het pad links en rechts van het tuinhuis. Onder dit pad lagen oude betonnen spoorwegdwarsliggers destijds gekocht (of miskocht) voor 2 BEF stuk. Om gemakkelijker te werken schaf ik mij een breekhamer Powerplus POWX1186 Breekhamer – 1600 W aan bij bol.com. Fantastische machine, had ik al vroeger moeten aankopen.

Het rooien van de coniferen gaat vlotter dan verwacht. Eerst de takken afzagen met de kettingzaag en dan de stronken losgraven. Eigenlijk zijn er slechts 2 grote wortels per stronk. Alle zijtakken en de stronken voer ik naar containerdienst Thienpont in Baarle, de stammen bied ik gratis aan op facebook. Er zijn een tiental kandidaten en 2 dagen later worden ze door ene Nancy om middernacht opgeladen in haar monovolume. Bakske vol, ze gaat er iets speciaals van maken. Nancy is ook iets speciaals.

Zo was het!

Het oude tuinhuis, gebouwd eind 1983 is aan vervanging toe. De eiken steunen zijn ’tussen hemel en aarde’ afgerot, de dakplaten lekken.

We opteren voor een groter tuinhuis van 7,5m x 1,6m. Het oude tuinhuis en de opslagkist, een oude werkkoffer gekocht voor 106 BEF in de werkplaats van dienst Baan in Schaarbeek, moeten dus gesloopt worden. Ook de 11 coniferen, aangeplant in 1981, die erachter staan moeten gerooid worden. De afbraakwerken doe ik zelf, de opbouw zal samen met een gespecialiseerde aannemer gebeuren. Tijdens de werken zal blijken dat het allesbehalve een gespecialiseerde aannemer is!