Ergens in de hete zomer van 2018: fietsvriend Erik Reunes vertelt enthousiast over de mooie cruise naar de Baltische Staten die hij recent maakte, de Baltische staten staan al lang op onze uitgebreide to-do lijst. Yes we can!
September 2018: ik ben alleen thuis want oma zit met dochterlief ergens in de Ardennen. Telefoon van vriend Norbert: als ge wilt meegaan op cruise ‘moete’ dringend inschrijven. Ik schiet onmiddellijk in actie en een paar uur later komt oma thuis: euh, ‘k heb een reiske geboekt en al een voorschot betaald. Es ’t Goed? ’t Geeft toch nie? Ge zijt toch nie kwaad? Oef, ik krijg meteen goede punten!
Februari 2019: voorreisvergadering van Thematravel, organisator van de reis samen met Het Nieuwsblad, in Groot-Bijgaarden. Leuk, vooral het dinertje achteraf in Het Huis van Cleophas (Dendermonde) samen met onze reisgenoten Lieve & Norbert en Suzanne & Armand. We zijn er klaar voor, nu nog de excursies en vooral een all-in drankenkaart boeken.
Maandag 22 april 2019: Zoonlief voert ons ’s avonds naar de P+R parking in Gentbrugge, een dubbeldekbus met remorque van Jacobs uit Genk komt ons oppikken. Iedereen moet braafjes zijn internationale reispas tonen, miljaarde de onze zitten in onze valiezen in de remorque. Komt in orde. Het is een lange nachtrit naar Warnemünde, met een stop in Hechteren (nog 10 koppels komen er bij), Raststätte Dammer Berge West (D) voor de kleine en grote boodschap en rond 7h Raststätte Ost (D) voor ontbijt en kleine/grote boodschappen. De busreis duurt ongeveer 11h30.
Fris en monter (@#!?) komen we om 9h30 aan in Warnemünde. De valiezen geven we af op een centrale plek en we trekken op verkenning in het stadje. Warnemünde behoort tot Rostock, een stad in het vroegere Oost-Duitsland. Alles is er gelekt en gelepeld, een vers geperste fruitsap moet ons wakker houden. Rond 12h30 kunnen we aan boord van de MSC Poesia, ons drijvend hotel voor de komende 11 nachten. Eerst zijn er de nodige security checks en een foto voor de administratie en dan op naar ‘L’Obelisco Buffet‘ op dek 13 voor een uitgebreid buffet.
Rond 13h30 vinden we onze bagage terug in cabin 10075, ’t ziet er proper uit! Later in de namiddag is er een infovergadering van Thema Travel en om 18h00 is er dinner in restaurant La Fontane samen met koppels uit Hasselt (Suzy en Raymond), Zemst (Chris en Pol) en een West-Vlaams koppel. Daarna snel naar ons beddeke, maar eerst nog de ‘cabin card‘ koppelen met onze Mastercard. Ondertussen is de MSC Poesia vertrokken om 19h, de volgende stop is 281 NM / 520 km verder in Gdynia. Het weer was zonnig, ongeveer 18° en veel wind.
We ontbijten in Le Fontane samen met een koppel uit Kessel-Lo en een koppel uit Buggenhout. Daarna op de tablet de krant lezen, we hebben gelukkig een 7 GB internet pakket van iets meer dan 100€ genomen. Een paar minuten roaming in volle zee kost al gauw zo’n 40€.
In de voormiddag is er een voordracht van Johan de Boose. Hij vertelt ons op boeiende wijze de geschiedenis van Polen, ooit het grootste land van Europa. Tijdens en na de tweede wereldoorlog is het nooit meer goed gekomen met Polen, eerst de Duitse bezetting en daarna lag Polen bijna 50 jaar onder de knoet van de Sovjets.
Na de lunch in ‘Villa Pompeiana Buffet’ op dek 13 kunnen we inchecken voor de excursie ‘GDY01 – 5h’ van Thematravel naar Gdańsk. We rijden met de bus van Gdynia via Sopot naar Gdańsk. Deze drie steden liggen dicht bij elkaar, de eerste twee zijn haven- en industriesteden. De gids, een meevaller, vertelt ons over het lage inkomen van de Polen en de voor hen hoge kostprijs van levensmiddelen en brandstof. Diesel en benzine kosten er evenveel als bij ons, het gemiddelde netto inkomen draait rond de 500 Euro per maand. Onze Poolse vriend Gregor zal dit later bevestigen. Er is in Polen een groot gebrek aan arbeidskrachten, meer dan 15 miljoen Polen werken in het buitenland. In hun plaats komen arbeidskrachten uit Oekraïne en Wit-Rusland. Ondanks het lage inkomen in Polen zie je er volop Lidl, Mediamarkt en andere internationale ketens. Ook het wagenpark is hedendaags en mag gezien worden.
Gdańsk is met zijn 415.000 inwoners de modernste van de drie steden. De oude stad is na tweede wereldoorlog volledig heropgebouwd. Om extra groene ruimte te voorzien zijn de huizen kleiner heropgebouwd dan voor de tweede wereldoorlog. Aan de rand van de stad is er veel nieuwbouw, ook in het stadscentrum zie je veel torenkranen. Samen met de gids maken we een wandeling door het oude stadsgedeelte. De historische stadskern met zijn stadspoorten en statige koopmanshuizen wordt stilaan in haar voormalige glorie hersteld. De Kerk van de Heilige Maria, ook aan restauratie toe, is de absolute trots van Gdansk in het zeer katholieke Polen. De kerk is opgetrokken in baksteen, het is de grootste bakstenen kerk ter wereld, en biedt plaats aan 25.000 mensen.
Vanaf vandaag dineren we in de tweede shift aan tafel 483 met Chris & Pol uit Zemst, Machteld & Robert uit Mariakerke en Annie & Hélène uit Diegem. Een aangenaam gezelschap!
Enkele cijfers:
Vandaag zijn we in Klaipėda (Litouwen), er is 1h tijdsverschil met West-Europa. Litouwen heeft ongeveer 2 miljoen inwoners waaronder veel Russen en Oekraïeners, het is de grootste van de Baltische staten. Er zijn heel wat historische gebouwen en veel winkeltjes met amber als hoofdproduct. Vandaag krijgen we meer dan voldoende uitleg over amber, een soort gefossiliseerde boomhars met een zachte gouden gloed.
Rond 8h45 vertrekken we voor 4h30 durende excursie ‘KLJ01 – 4h30’ onder leiding van een schone Litouwse Diana. Een korte busrit brengt ons naar, je raad het nooit, … het ambermuseum met veel uitleg en nog meer gelegenheid om een souvenirke te kopen. We wandelen verder langs de Memel rivier en houden halt aan het zeilschip Meridians, het symbool van Litouwen. Even verder komen we aan het theaterplein om ‘Ännchen von Tharau’ te zien, een standbeeld ter herdenking van de dichter Simon Dach die in Klaipėda geboren is. Hitler gaf hier ooit een speech en liet ’s nachts het beeldje weghalen omdat het met zijn rug naar de Führer stond.
Ondertussen vertelt onze gids ongeveer hetzelfde verhaal als de gids in Gdansk: alles is vernield door de Duitsers in de Tweede wereldoorlog, dan volgde er de langdurige Russische bezetting en nu is er weinig welstand door de dure prijzen en lage inkomens. En toch rijden ze met mooie auto’s want er kan goedkoop geleend worden. Helaas zullen we de volgende dagen hetzelfde verhaal meermaals horen. In de Baltische staten zijn de tweede wereldoorlog en de Russische bezetting nog niet vergeten.
Na het bezoek aan Klaipėda rijden we met de bus naar Palanga, een mooie kustplaats waar destijds de Sovjet-elite op verlof kwam. Op het platteland valt het ons op dat bij veel huizen een grote serre in de tuin staat. In Palanga is er een mooie promenade met hier en daar wat kitscherige toestanden. Op het einde van deze promenade is er een pier. We springen ook even binnen in de mooie Mariakerk aan het begin van de promenade.
Een volgende halte zijn de Palanga Botanical Gardens die meer dan 100 jaar geleden werden aangelegd. In dit park staat het Palanga Amber Museum, Diana geeft ons meer dan voldoende uitleg over amber en al wat er bij hoort.
Genoeg amber voor vandaag, de bus brengt ons terug naar de MSC Poesia waar we op dek 13 genieten van het buffet. Later in de namiddag steken we heel wat op over Riga in de lezing van Johan de Boose. Na één of misschien wel twee gin tonics (veel tonic, weinig gin) genieten we van het lekkere diner en de show ‘Abyss’, iets met vissen en zeemeerminnen. De meeste passagiers paraderen in ‘gala’, gelukkig is dit geen must.
Enkele cijfers:
Na het ontbijt gaan we met excursie ‘RIG01 – 4h’ op verkenning in Riga. Het is vandaag zeer mooi weer in Riga. Riga telt ongeveer 1 miljoen inwoners en is de hoofdstad van Letland. Het is de grootste stad van alle Baltische landen. Het historische centrum staat integraal op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Het is druk in Riga, Riga heeft zeer brede lanen en veel art-nouveau gebouwen. De dure auto’s die er rondrijden zijn meestal op de ‘poef’ (krediet) gekocht. Tijdens de Sovjetbezetting waren auto’s voor particulieren verboden, nu wil iedereen met een dure Duitser of Japanner rondrijden.
Riga is zonder meer een prachtige stad. We zien onderweg de Orthodoxe kathedraal (helaas geen stop), het Vrijheidsmonument en het Museum voor Schone Kunsten waar we de bus verlaten. We wandelen door mooie parken in de richting van het stadhuis, de Sint-Pieterskerk, de Sint-Joriskerk en de Sint-Janskerk.
Er is veel groen in het stadscentrum van Riga, de perken en gazons liggen er pico bello bij. In de Dom van Riga is er een recital van orgelmuziek, mooi! Het orgel telt ongeveer 6000 pijpen.
Rond 13h15 zijn we terug aan boord, we gaan voor het buffet van restaurant Le Fontaine en daarna is het siësta time. Later in de namiddag gaan we op wandel op het schip en kopen de foto’s die we eerder lieten maken. Op de MSC Poesia staat vandaag alles in het teken van Italië. We eten mediterrane keuken en in het ‘Teatro Carlo Felice’ is er ‘Italiamore’, een show met Italiaanse muziek en dans.
Vandaag staat de excursie ‘Tallinn en zijn hoogtepunten (TAL02 – 3h30)’ op het programma. Tallinn geldt als één van de best bewaarde middeleeuwse steden ter wereld, het historische centrum is UNESCO Werelderfgoed.
Estland telt ongeveer 1,3 miljoen inwoners en is twee maal zo groot als België, 53 procent van het land is bos. Estland is het meest heidens land van Europa, er zijn weinig gelovigen in de orthodoxe kerk. Tussen haakjes, in een orthodoxe kerk staan geen stoelen noch banken, de eredienst wordt rechtstaand gevolgd. Het leven in Estland is even duur als bij ons, de lonen zijn echter zeer laag maar toch zien we hier veel mooie auto’s rondrijden. Tijdens de Olympische Spelen van 1980 vonden in Tallinn de zeil- en roeiwedstrijden plaats. Veel mensen uit deze regio werken in het nabijgelegen Finland, er varen verschillende ferry’s tussen Tallinn en Helsinki. De overtocht duurt ongeveer 2h.
We bezoeken eerst het historische centrum van Tallinn met de mooie orthodoxe Nevski Kathedraal. Buiten staan drie oude wijvekes te bedelen, ik geef aan één van hen 1 euro, ze is miscontent omdat ik aan de anderen niets gaf. ’t Is toch altijd iets. Verder wandelen we langs de ‘Kiek in de Kök’ vestingtoren en door de smalle straatjes richting stadhuisplein. Hier bevindt zich het oude stadhuis. Daarna rijden we met de bus naar het park van Kadriog en het Songfestivalterrein. Dit songfestival heeft niets te maken met het Eurovisiesongfestival waar de Belgen bijna alle jaren grote favoriet zijn en er uiteindelijk niets van bakken. Tijdens de Sovjet overheersing van Estland kwamen hier duizenden mensen traditionele volksliederen zingen in hun eigen taal als passief verzet. De figuurlijke eerste steen van de nieuwe onafhankelijkheid werd hier gelegd.
In de namiddag is er een lezing van Johan de Boose over Rusland. We leren er dat een icoon een omgekeerd perspectief heeft, een icoon is dan ook geen schilderij. Voor de Orthodoxie heeft het icoon een bijzondere theologische betekenis. Zij is niet gelijk te stellen met de schilderijen en beelden uit de “religieuze kunst” zoals wij er veel in de kathedralen en kerken van onze gewesten kunnen vinden.
Sint-Petersburg is de tweede belangrijkste stad van Rusland. In de 18de eeuw was het de hoofdstad van het Keizerrijk Rusland. In het begin van de 20ste eeuw heette het Petrograd en na de Russische revolutie Leningrad. Pas in 1991 kreeg het zijn oorspronkelijk naam terug. De stad ligt aan de monding van de rivier de Neva en telt ongeveer 5,5 miljoen inwoners. Aan de ene kant zie je in Sint-Petersburg de mooie kerken, paleizen, musea enz. Aan de andere kant zie je de typische Sovjet-flats die meer dan dringend aan restauratie toe zijn, de zeer verouderde industrie en spoorweginfrastructuur en nog veel meer van dat. In tegenstelling tot in Letland, Litouwen en Estland rijden hier nog alle soorten Lada’s, Wartburgs, Wolga’s enz rond. De LEZ (lage emissie zone) is hier nog niet voor morgen. Ook nieuw voor ons zijn de verkeerslichten die uitgerust zijn met een aftelklok zodat je een idee hebt wanneer het licht op groen zal springen.
Uit de verschillende excursies die Thematravel organiseert kozen wij ‘Op en top Sint-Petersburg (SPT29), deze excursie is over 2 volle dagen gespreid. Na de eerste dag slapen en dineren wij als naar gewoonte aan boord van de MSC Poesia, pas na het ontbijt vertrekt de excursie. Om Rusland binnen te komen hadden we enkel een internationaal paspoort nodig, wie alleen op stap gaat in Rusland moet een visum hebben. De grenscontrole voorloopt vlot, even de mooie blonde in de ogen kijken en de schoonheid geeft meteen een stempel in de reispas en een papierke dat ge binnen moogt. De tweede dag zijn haar papierkes op.
Onze gids Daria, koosnaampje Dasja, zal ons gedurende twee dagen begeleiden. ’t Meiske heeft wel geen stylo bij, vanaf nu schrijft ze met een Infrabel exemplaar. Misschien kan ze hem later nog verkopen op de zwarte markt voor een prijzeke. We rijden met de bus over de nieuwe autobaan, aangelegd voor het WK voetbal in 2018, naar het prachtige Catharinapaleis in Poesjkin. Onderweg vertelt Daria over het verleden en heden van Sint-Petersburg. De stad is ongeveer 300 jaar oud, reken daarbij dat in de 20ste eeuw meer vernield is dan bijgebouwd, met andere woorden deze stad is in twee eeuwen opgebouwd. Het heden is niet zo rooskleurig, dure prijzen, lage lonen en veel corruptie. Ze heeft geen al te hoge dunk van Vladimir Poetin die in Sint-Petersburg geboren is.
Het Catharinapaleis is gebouwd als zomerresidentie voor de Russische tsarina Catharina de Grote. Ze vond de rococostijl echter maar zo en zo en liet daarom een ‘bescheiden’ bijgebouw in Griekse stijl bouwen in het park. Wereldberoemd zijn de balzaal, de ‘Amber kamer’ en de grote kachels met Delfts blauwe betegeling. In een aantal zalen moeten we ‘sloefkes’ aandoen om geen ‘scharten’ op het parket te maken. Volgens ons is het Catharinapaleis mooier dan Versailles maar smaken kunnen verschillen. Na het bezoek aan het paleis maken we een wandeling door de tuinen. De tuinen zien er nog winters uit, de lentebloeiers laten nog op zich wachten. De tuin is wel zeer mooi onderhouden.
Na het bezoek aan het Catharinapaleis rijden we opnieuw naar het stadscentrum. Langs de weg zien we honderden/duizenden autoboxen. De inwoners van Sint-Petersburg zijn zeer klein behuisd. Op vandaag wonen ze nog met verschillende gezinnen in één staatsappartementje, ze zien zich dus verplicht om elders een opslagplaats te hebben. Ook kunnen ze daar sleutelen aan hun ‘Lada Sport’. We stoppen aan een klein restaurant waar we als aperitief een wodka krijgen. Daarna een soep, macedoïne met beef Stroganov en puree als hoofdgerecht en een stuk taart met een taske koffie als dessert. ’t Heeft gesmaakt. Deze maaltijd is inbegrepen in de excursie.
Na de middag bezoeken we de ‘Kerk van de Verlosser op het Bloed’. De kerk is gebouwd tussen 1883 en 1907 op de plaats waar tsaar Alexander II is vermoord op 13 maart 1881. Na de Russische revolutie is deze kerk geplunderd en tijdens WO II zwaar beschadigd. Na de restauratie is de kerk in 1997 heropend, niet langer meer als kerk maar als museum. Bijzonder aan deze kerk is het ongeveer 7500 vierkante meter fijn mozaïekwerk.
We sluiten de dag af met een bezoek aan de voornaamste zalen van de Hermitage, een van de grootste en omvangrijkste kunst- en cultuurhistorische musea in de wereld. Er zijn ongeveer 3 miljoen kunstwerken aanwezig, men zegt dat slechts 5% aan het publiek wordt getoond. Het gebouw heeft, in tegenstelling tot het Catharinapaleis weinig schade opgelopen in de tweede wereldoorlog. Men had tijdig de kunstwerken overgebracht naar een gebied achter de Oeral, het gebouw zelf werd vaal grijs geschilderd om het aan de aandacht van de Duitse bommenwerpers te onttrekken. Slim gezien!
Terug op de boot houden we het rustig, er is geen show vanavond en we zijn te moe om zelf show te geven. Een aperitiefje of twee, met de all-in drankenkaart geen probleem, en daarna rustig dineren met ons groepje.
Poesjkin - Catharinapaleis
Kerk Verlosser van het Bloed
Hermitage
Dag 2 in Sint-Petersburg, opnieuw met de Russische schone Daria als gids. We maken eerst een toerke langs het nieuwe voetbalstadion en daarna is er een busrit van een uurke naar Peterhof. Onderweg houden we een fotostop aan het Konstantinovsky Palace, vanaf 2003 omgedoopt naar ‘The National Congress Palace’. Vladimir Poetin zou hier regelmatig overnachten. Op het platteland zien we veel volkstuinen waar ‘Vladimir met de Oesjanka’ zijn ‘groensel’ kweekt.
Peterhof is een paleizencomplex dat gebouwd werd in het begin van de 18de eeuw op bevel van de Russische tsaar Peter de Grote. Peterhof wordt vaak het ‘Russische Versailles’ genoemd. Het ligt ten zuidwesten van Sint-Petersburg en kijkt uit over de Finse Golf. In Peterhof wandelen we eerst door de hoger gelegen tuinen met o.a. de Neptunus fontein. Het grote paleis slaat onze gids Daria over want ze wil op tijd zijn voor de dansende fonteinen met muzikale begeleiding in de lager gelegen tuinen. De fontein van Simson en het lager gelegen grote kanaal zijn zeer mooi. Aan vergulde beelden geen gebrek in deze tuinen. De muzikale show begint 11h en loont de moeite, de Japannerkes zijn druk in de weer met hun selfiesticks. Na de muzikale dansende fonteinen wandelen we verder door de zeer mooi onderhouden tuinen richting aanlegsteigers. Met een overjaarse draagvleugelboot varen we aan 80 km/h terug richting Sint-Petersburg stad waar de bus ons opwacht. Lunch time nu: eerst een wokda, dan een slaatje, kalkoen en aardappelen en ijs en koffie als dessert. Lekker!
In de namiddag bezoeken we eerst de Petrus en Pauluskathedraal gelegen in de gelijknamige Petrus-en-Paulus vesting, een eiland in de Neva rivier. In de Petrus en Pauluskathedraal is de laatste rustplaats van de Romanov tsaren, met onder andere het graf van Peter De Grote, Catherina De Grote en de laatste Russische tsaar, Nicolaas II. Na het bezoek aan deze kathedraal rijden we langs een militair museum en dan verder naar de Izaäkkathedraal, de derde grootste basiliek ter wereld. Het is de vierde kerk in Sint-Petersburg met die naam, de eerste Izaäkkathedraal was een kleine houten kerk. Bijzonder aan deze kerk zijn de granieten zuilen die vervaardigd werden in een groeve in Finland. In de kerk is in maquette opgebouwd die toont hoe men deze 114 ton zware en 17 meter hoge zuilen rechtgetrokken heeft. Fijn gezien van die mannen! Er zijn maar eventjes 112 van die zuilen binnen en buiten deze kerk rechtgezet. De werklui die deze en andere kerken opgebouwd hebben waren slecht gevoed, slecht gehuisvest en slecht betaald. Alles voor de eer van God en de tsaren (die zich ook een beetje God voelden).
Met de Izaäkkathedraal eindigt ons bezoek aan Sint-Petersburg ook wel het ‘Parijs van het Oosten genoemd’. Wat we bezochten was meer dan de moeite waard. Wat ons opviel was de norse houding van de zaalwachters, zij waren duidelijk opgegroeid tijdens de communistische periode waarin er weinig reden was om te lachen. Op de terugweg houden we helaas halt aan een ondergrondse souvenirshop waar alle mogelijke brol verkocht werd. Enkel een tas Russische koffie kon ons bekoren.
Terwijl het schip afvaart genieten wij van onze dagelijks aperitiefkes, lekker eten en een mooie show. Er zijn er ongetwijfeld zeer veel in Sint-Petersburg die het minder goed hebben!
Peterhof
Petrus en Pauluskathedraal
Izaäkkathedraal
Vandaag gaan we voor de excursie ‘Introductie tot Helsinki (HSK01 – 3h)’. Helsinki heeft ongeveer 700.000 inwoners en wordt ook soms de “Witte Stad van het Noorden” genoemd. Veel gebouwen zijn opgetrokken in de bleke granietsoort die in de plaatselijke steengroeves wordt gewonnen. Eerlijk gezegd, volgens ons lijken de gebouwen eerder op de Oostblok kazernes, hun interieur zal zonder twijfel wel veel mooier zijn.
De bejaarde dame die ons vandaag zal begeleiden maakt er een potje van, tellen en nog eens tellen en na enige twijfel nog maar eens tellen. Zo gaat er helaas veel tijd verloren. Een eerste stop is aan het Sibeliusmonument, een constructie van aan elkaar gelaste orgelpijpen in een golvende beweging.
Een volgende stop is de Temppeliaukio-kerk (ook wel Rotskerk genoemd), een half ondergrondse moderne kerk met een koepel van glas en koper. Er zou een concert speciaal voor ons plaatsvinden maar ’t is er helaas niet van gekomen. Na wat rondtoeren komen we aan de witte domkerk gelegen in het oudste gedeelte van Helsinki. Even verder aan de kade is er een groenten en fruit marktje. Na een kort bezoekje aan de domkerk maken we op ons eentje een wandeling langs de mooi verzorgde ‘Esplanadin’ en enkele andere winkelstraten, terug naar het Senaatsplein voor de Domkerk van Helsinki.
De in het excursieprogramma voorziene stop aan de hypermoderne concertzaal Finlandia Hall hebben we niet gehad, ’t zal voor een volgende keer zijn. Eigenlijk hadden we deze excursie niet mogen boeken maar hadden we, net zoals Pol en Chris, op ons eentje de stad moeten verkennen. De MSC shuttledienst pendelt constant tussen het stadscentrum en het schip.
We zijn vroeg terug op het schip, er ligt trouwens nog een MSC Cruiseschip in de haven. In de namiddag is er opnieuw een voordracht van Johan de Boose, ditmaal over zijn boek ‘Bloedgetuigen’. Dit boek beschrijft de belevenissen van een achttienjarige jonge Vlaming die uit idealisme aan het Oostfront het communisme gaat bestrijden, helaas zonder happy end.
Voor het avondeten genieten we eerst van een paar aperitiefkes en van het optreden van de schaduwkunstenaar Antonio Versini. Mooi! Nog een weetje: Finland was het eerste Euro land want ….. het ligt in een andere tijdszone dan de andere Eurolanden.
Helsinki - Rotskerk
Vandaag gaan we voor de excursie ‘Stadstour, Vasa Museum & Het Koninklijk Paleis (SKT01) – 4u.’ Stockholm is de hoofdstad van Zweden, het is een stad met rijke tradities maar tegelijk ook een hippe, bruisende stad. Helaas zit het weer niet mee en is het op deze 1 mei zeer druk in de stad. De Zweedse ‘sossen’ hebben hun rode vlag gewassen en staan klaar voor hun jaarlijkse optocht in het stadscentrum.
Een eerste halte is het Stockholms slot of Koninklijk Paleis waar we de prachtig ingerichte kamers bezoeken. Het is enorm druk in het Paleis, we moeten drummen om de verschillende kamers te doorkruisen.
Bij het verlaten van het Paleis regent het oude wijven, met de paraplu boven ons kopke maken we een korte wandeling door het pittoreske historisch centrum van Stockholm. Daarna brengt de bus ons naar het Vasamuseum.
Het Vasamuseum is zeer interessant. De Vasa, een Zweeds oorlogsschip met zijn 64 kanonnen werd destijds zonder veel nadenken gebouwd. Het schip was dan ook zeer onstabiel, ondanks veel lood in de boeg, en zonk tijdens zijn eerste reis in 1628. Het wrak werd pas in de vorige eeuw ontdekt en tussen 1957 en 1961 geborgen. Na honderden jaren in het koude water was het nog in zeer goede staat. Het museum is als een soort sarcofaag rond het scheepswrak gebouwd.
De excursie van vandaag was de moeite waard, terug op het schip zien we verschillende ziekenwagens op de kade. Is er iemand gestorven? Het is niet duidelijk wat er precies gebeurd is.
Het leven gaat verder, wij eten met onze Okra vrienden op dek 13 en maken er een rustige namiddag van.
’s Avonds zijn er twee shows, om 19h15 is er ‘Invito All’Opera’ en om 22h00 is er ‘The MSC Poesia’s Crew Talent Show’. Leuk!
Stockholm - Koninklijk Paleis
Waarom de vlag van Panama? De MSC Poesia vaart onder Panamese vlag, officieel verblijven we dus op Panamees grondgebied. Dit heeft zijn belang voor de reisverzekering.
Vandaag is het rustdag, we varen aan een gezapig tempo langs de Zweedse kust. Gotland en Öland laten we links liggen. We verkennen eens alle hoeken en kanten van het schip, spijtig genoeg is het te koud om aan het zwembad rond te hangen.
De ‘Grote Thema Travel Quiz’ laten we aan ons voorbijgaan maar daarna zijn we present voor de ontschepingsmeeting. De valiezen op tijd (morgenavond tegen middernacht) in de gang met de nodige klevertjes er op en ’t komt in orde.
Om 16h30 is er de laatste lezing van Johan de Boose over zijn boeken en theatervoorstellingen, daarna is het Apero-time in de Zebra bar.
’s Avonds presenteert Petra ‘The Mystery of China’, andermaal een wervelende show.
Vandaag nemen we deel aan de excursie ‘Stadscruise (COP15T) – 3u’. De eerste stop in Kopenhagen is vlakbij het standbeeld van de Kleine Zeemeermin uit de verhalen van Hans Christian Andersen, hét symbool bij uitstek van de stad Kopenhagen. Het zeemeerminneke is inderdaad zeer klein. Vlakbij in ‘Gammel Strand’ gaan we aan boord van een platbodem voor een mooie boottocht op de grachten van Kopenhagen.
Zo kunnen we de Kleine Zeemeermin van haar achterkant bekijken en daarna varen we verder langs de aanlegkade van de Koninklijke familie. Verder varen we door de havenwijk ‘Christianshavn’, vergelijkbaar met de Amsterdamse grachten.
Op het einde van de rondvaart zien we het oude beursgebouw ‘Borsen’, naar verluid één van de oudste ter wereld. Kopenhagen is een Hanzestad, de naam is afgeleid van het woord ‘Koopmanshaven’. Het indrukwekkende beursgebouw heeft een spectaculaire toren van in elkaar verstrengelde drakenstaarten.
Na de boottocht hebben we nog een korte stop aan ‘Christiansborg’, het Koninklijk Paleis van de oudste monarchie ter wereld. Helaas is de regen nu spelbreker en keren we snel terug naar de bus.
Kopenhagen lijkt ons een zeer mooie levendige stad, helaas was deze excursie te kort. We hadden beter gekozen voor de stadswandeling van Thema Travel.
Terug op de boot is het ‘lunch-time’, we zien het Koninklijk Yacht voorbijvaren, daarna ‘quality-time’ in onze kajuit. ’s Avonds eerst ‘apérotime’ dan ‘showtime’ en daarna voor de laatste maal ‘dinnertime’ met Pol en Chris, Bob en Machteld, Helène en Annie, een heerlijk gezelschap.
Nu nog de valiezen maken en ’t zit er op voor vandaag.
Kopenhagen
MSC Poesia - Showtime
‘Ge moogt naar huis gaan, tot in den draai’, zingt Urbanus en ook voor ons zit het er op.
De laatste spullen verdwijnen in de handbagage, ontbijten, nog een kakske en dan wachten op dek 6 voor de ontscheping. Rond 10h00 verlaten we het schip en vinden we in een grote hall onze geelgelabelde valiezen terug. Een bus van Selecta Cars staat ons op te wachten en als iedereen op zijn ‘vierkant’ zit kan de terugreis beginnen.
Het is slecht weer en regelmatig is er file. We hebben twee korte stops. De eerste stop is in de Mac Donald’s van Buddikate West in Todendorf, Duitsland. De tweede stop is rond 18h aan Autobahnraststätte Hohe Mark Ost. Het restaurant is helaas uitverkocht, een paar ‘chansaars’ kunnen nog zo’n driehoekig boterhammeke dat naar niets smaakt kopen.
Rond 20h45 worden de Limburgers gedropt in Houthalen-Helchteren en rond 22h15 zijn we aan het Arsenaal in Gentbrugge. Zoonlief heeft in de voormiddag onze Zafira daar geparkeerd, we kunnen snel instappen en naar ons huizeken rijden.
Einde van een zeer mooie reis.